”Millaista virtaa?”

Olen pohtinut mökillä käytettävän sähkön lähdettä.

Kuten olen kertonut, on meillä ajatus käyttää mökkiä ympäri vuoden. Se asettaa tiettyjä vaatimuksia lämmitykselle ja sitä kautta sähkölle. Lähtökohtaisesti lähdin puntaroimaan kaapelia pitkin tuodun sekä omalla aurinkojärjestelmällä tuotetun sähkön välillä. Tällä hetkellä budjetti ei anna myöden yhdistelmälle.

Aurinkojärjestelmässä oli monia asioita jotka kiehtoivat. Sähkön maksuttomuus, siirtomaksuttomuus ja ennen kaikkea, pieni hiilijalanjälki tuntuivat hienoilta ominaisuuksilta. Siksi lähdinkin selvittämään asiaa tarkemmin. Lähetin kysymyspatteriston useammalle järjestelmiä toimittavalle yritykselle ja seitsemästä vain kaksi vastasi. Toinen näistä, Sunwind, otti asian vakavammin. Pitkän viestittelyn tuloksena minulle selvisi, että paneelit tuottavat sähköä noin kahdeksan kuukauden ajan vuodesta ja neljänä kuukautena ei. Akusto taas vaatii joko talvehtimisen täyteen ladattuna tai lämpimässä. Tähän ratkaisuna olisi automaattinen dieselaggregaatti. Siis täh?! Ekologinen aurinkosähkö vaatii siis ison akuston jolla on melkoinen hiilijalanjälki ja joka voi mennä pilalle kylmässä! Lisäksi sähköä olisi kolkuteltava dieseliä polttamalla neljä kuukautta vuodesta!

Kun tämä ei kuulostanut siltä utopialta jota kuvittelin, päätin selvittää kaapelia pitkin toimitettavan sähkön tilanteen. Kotiin meille sähkön toimittaa Lumme ja sopimuksemme mukaan sen pitäisi olla ympäristöystävällistä. Soitto asiakaspalveluun ja asian kiteytys vastanneelle asiakaspalvelijalle ”Haluan tietää toimittamanne sähkön ympäristöystävällisyyden perustelun”. Lumpeelta ohjattiin ensin sivulle jossa kerrotaan heidän myymänsä sähkön alkuperä ja lisäksi luvattiin, että joku ottaa yhteyttä.

Seuraavana päivänä minulle tulikin sähköpostia Lumpeen Markolta ja hänellä oli antaa suuri määrä tietoa. Ensiksi oli ohjaus Ekoenergyn nettisivuille, jossa oli paljon minulle uutta. Lisäksi oli Lumpeen omaa sekä Energiaviraston tutkimusmateriaalia. Hän myös suositteli tiettyjä sähkötuotteita ekologisesti valveutuneella ja hiilijalanjälkeään miettivälle.

Tämän tekemäni vertailun myötä valitsen hyvällä omallatunnolla kaapelia pitkin toimitettavan vesi- ja aurinkosähkön Kontuun. Ainut harmittava tässä on se, että joudun sen kaapelin hankkimaan Järvisuomen Energian toimittamana. Siihen ei valitettavasti ole muita vaihtoehtoja.

Liittymä on siis tilattu!

2 Replies to “”Millaista virtaa?””

  1. Uusiutuva ja vihreä energia ovat hyvästä. Mutta kylmän ja pimeän pohjolan kirous on, kun aurinko ei paista ja lämmitä. Sitten joskus myöhemmin kannattaa ottaa paneelit, niin voit vaikka latailla sähköautoa ”ilmaiseksi” mökillä. Meillä on vanhassa, mutta meille uudessa talossa jo sähköt, eli en tuota joko tai -pohdintaa joutunut tekemään, mutta aion kyllä ottaa aurinkopaneelit tukemaan sitä 8 kuukauden sähkön käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *